Mine rettigheter som elev

Som elev på videregående skole i dag har du en del rettigheter som det kan være lurt å kjenne til. Disse rettighetene er beskyttet av lover som opplæringsloven og forvaltningsloven, og kan være ganske tunge å sette seg inn i.

Men fortvil ikke, i denne artikkelen har vi satt sammen en rask oversikt over hva du har krav på som elev i videregående skole i Norge i dag.

 

Kort fortalt:

• Elever har rett til gratis skolegang, inkludert utstyr og læremidler, dekket av skolen eller Lånekassen.

• Elever har rett til tilpasset opplæring og et trygt skolemiljø som fremmer trivsel og læring.

• Elever kan delta i beslutninger, klage på karakterer, og har rett til videregående opplæring på prioriterte utdanningsprogram.

 

Du har rett på gratis skole

For de fleste i Norge er det en selvfølge at man ikke betaler for selve skolen. Men noen ganger kan man komme i situasjoner der skolen legger opp til at du skal dekke aktiviteter eller utstyr selv. Her er regelen helt klar: Videregående opplæring i Norge skal være gratis. Skolen skal dekke det meste av kostnadene til utstyr og bøker, og det du eventuelt må betale for selv i form av egenandel kan du få støtte til fra Lånekassen.

Du har rett til tilpasset opplæring

Med tilpasset opplæring menes det at opplæringen skal tilpasses etter dine evner og forutsetninger. Skolen skal hjelpe deg med å finne riktig studieteknikk, eller utforske andre metoder for læring for å finne ut hva som fungerer best for deg.

Det er viktig å huske på at tilpasset opplæring ikke er det samme som spesialundervisning.

Du har rett til et godt skolemiljø

Med godt skolemiljø menes at du har det utstyret du trenger for å kunne lære, og at det skal føles trygt og godt å være på skolen. Kort fortalt kan man si at du har rett til å trives på skolen. Du har også rett til å være med på både planlegging og gjennomføring av tiltak for å bedre skolemiljøet.

Du har rett til å påvirke skolehverdagen din

Dette betyr at du har rett til å delta i beslutninger som angår opplæringen og drift av skolen. Dette gjøres gjennom elevsamtaler med lærer, elevrådet og elevrepresentanter i skolens styre.

Du har rett til å komme inn på videregående skole

Alle som har lovlig opphold i Norge og som har gått på norsk grunnskole eller tilsvarende, har rett til tre års videregående opplæring. Dersom du skal ha opplæring i bedrift, er dette fire år. Den videregående opplæringen må du ta ut i løpet av fem, eller seks ved opplæring i bedrift, sammenhengende år. Dette må skje før du fyller 24 år.

Det er ingen selvfølge at du kommer inn på den skolen du aller helst ønsker. Men du har rett til inntak på ett av tre prioriterte utdanningsprogram på Vg1 (første år), og har rett til å gjøre omvalg én gang – da får du ett år ekstra.

Du har rett til å klage på karakterer

Lærere er også mennesker, og kan gjøre feil som alle andre. Det hender at karakterer blir satt på feil grunnlag, og det er derfor viktig å vite at du har rett til både begrunnelse for karakteren, samt å klage på selve karakteren dersom du mener at denne er feil. Dette gjelder på standpunktkarakterer, karakterer på eksamen og vedtak om å ikke sette karakter.

Dersom du ønsker å klage på karakteren din, er det viktig at klagen sendes til skolen innen 10 dager fra første mulighet du har til å se karakteren din.

Ofte stilte spørsmål om mine rettigheter som elev:

  • Tilpasset opplæring betyr at opplæringen på skolen skal tilpasses etter dine evner og forutsetninger. Skolen skal hjelpe deg med riktig studieteknikk, og også til å utforske hvilken måte å lære på som passer best for deg.

  • Retten til et godt skolemiljø innebærer at du har tilgang til nødvendig utstyr for å lære, og at skolen skal være et trygt og godt sted å være. Det betyr at du har rett til å trives på skolen, og at det skal jobbes aktivt med planlegging og gjennomføring av tiltak for å forbedre skolemiljøet.

  • Alle som har lovlig opphold i Norge og som har gått på norsk grunnskole, har rett til tre års videregående opplæring gratis i Norge.

    Den videregående skolen må fullføres innen fem sammenhengende år (eller seks år ved opplæring i bedrift), og før du fyller 24 år.

  • Hvis du er misfornøyd med karakteren din, har du rett til å få skriftlig begrunnelse for hvorfor du har fått denne karakteren. Dersom du fortsatt ikke er enig, har du rett til å klage på karakteren.

    Dette gjelder både for standpunktkarakterer og karakterer på eksamen. Fristen for å klage er 10 dager etter første mulighet du har hatt til å se karakteren din.

Forrige
Forrige

Hva er god mental helse, og hvordan ta vare på den?

Neste
Neste

Hva skjer når jeg blir 18 år? Rettigheter og plikter