Hva er god mental helse, og hvordan ta vare på den?
Mange av oss er opptatt av å ta vare på helsen sin, slik at vi holder oss friske og kan ha den hverdagen vi ønsker. Men den mentale helsen, altså hvordan vi har det og trives, tenker man sjelden over å ta vare på før det begynner å gå skeis.
Så hvilke rutiner kan man få inn i hverdagen for å fremme en god mental helse? Og er finnes det noen enkle verktøy man kan gjøre selv i perioder der tankene og følelsene spinner litt ut av kontroll? Det enkle svaret her er ja! Hvordan, finner du ut av her.
Kort fortalt:
• God mental helse handler om å håndtere hverdagsutfordringer gjennom sunn tankegang og trivsel.
• Du kan ta vare på den mentale helsen din gjennom søvn, sunn mat, fysisk aktivitet og positivt fokus i hverdagen.
• Du kan håndtere negative tanker ved å anerkjenne følelser, sette realistiske mål, og utfordre negative tankemønstre.
Hva menes med mental helse?
Begrepene mental helse og psykisk helse blir ofte brukt om hverandre, og det kan være vanskelig å gi en god definisjon på forskjellen mellom dette. Litt forenklet kan man likevel si at mental helse legger vekt på viktigheten av å leve et godt liv gjennom å opprettholde en sunn tankegang/mentalitet, mens psykiske helseplager går mer på de kliniske tilstandene i sinnet. Har du en sunn og god mental helse, vil du mest sannsynlig være rustet til å lettere håndtere små og store utfordringer i livet på en god måte.
Hvordan ta vare på den mentale helsen sin?
For å ta vare på sin mentale helse i hverdagen, er det egentlig så enkelt (og vanskelig!) som å ta godt vare på seg selv. Med det menes at du bør sørge for:
• Nok søvn
• Sunt og variert kosthold
• Ha tid til aktiviteter som gjør deg glad
• Jevnlig fysisk aktivitet
Husk også at bruk av alkohol og rusmidler kan forsterke eller utløse psykiske plager.
Hva kan hjelpe når negative tanker tar overhånd?
Selv om man kanskje tar godt vare på seg selv, vil vi alle kunne oppleve perioder der man føler seg nedstemt over flere dager og strever litt ekstra med hverdagen. Da er det fort at negative tanker og bekymringer tar overhånd. Når dette skjer, er det verdt å se om disse fem tipsene kan hjelpe med å gjøre hverdagen din lettere:
1. Huske på at følelsene våre og humøret vil kunne gå opp og ned – også uten at vi alltid vet hvorfor.
Det er helt vanlig å ha både gode og dårlige dager, og det er viktig å anerkjenne at det er urealistisk å alltid være glad og fornøyd hele tiden.
2. Legg merke til små gleder i hverdagen
Dette kan tipset kan fort høres ut som en klisje, men samtidig er det viktig å kunne legge merke til, og også skape små gleder i hverdagen. Selv om hverdagen krever sitt, er det viktig å sette av tid en gang iblant til å gjøre ting du selv liker og som gjør deg godt - enten dette er å se en ny film, være med venner, fritidsinteresser eller trening.
Hvis det føles ut som at du ikke orker eller ikke har lyst, så prøv likevel å gjøre det. Selv om det kan føles tungt i starten, kan det hjelpe deg til å gradvis føle deg bedre.
3. Sett et fast tidspunkt for grubling
Dersom du bekymrer deg mye, eller ofte tenker på vanskelige ting som kan skje, vil det gjøre deg mer sliten og dessuten fort føre til flere negative tanker. Her kan et godt tips være å sette av et bestemt tidspunkt hver dag der du tillater deg å bekymre deg og tenke over problemer og utfordringer i livet ditt.
For eksempel kan du sette av en halvtimes tid midt på dagen. Du bør unngå å legge denne tiden til rett før du skal sove, da dette fort kan gjøre at du ikke får sove.
Når du bekymrer deg utenom denne fastsatte tiden, kan du skrive ned tankene og spare dem til senere. Dette kan hjelpe deg med å begrense og kontrollere grubling og bekymringer.
4. Sett små og realistiske mål
Når vi er nedstemte føler vi oss ofte tom for energi, og selv små oppgaver kan virke overveldende. Hvis du føler det slik, er det viktig at du ikke legger listen for høyt, men setter deg realistiske og oppnåelige mål.
Del opp større oppgaver eller problemer i mindre deler og fokusér på det du faktisk oppnår, i stedet for å tenke på alt du ikke får til. Hvis du hadde brukket armen din, hadde du hatt mer forståelse for at du ikke klarte like mye som tidligere – prøv å vær snill mot deg selv og tenk på samme måte her, og ta ett skritt om gangen.
5. Utfordre negative tanker
Nedstemthet kan påvirke din vurdering av deg selv og gi deg et negativt selvbilde . Hvis du klarer det, kan det være nyttig å utfordre de negative tankene slik at du kanskje kan bryte disse destruktive tankemønstrene.
Måten du kan gjøre dette på, er ved å skrive ned negative tanker og følelser som kommer opp. Still deg selv spørsmålet: "Hvor godt er dette begrunnet?". Så skriver du ned argumentene som gir støtte til disse tankene, og de argumentene som motsier dem. Ved å gjøre dette kan du kanskje få et mer riktig og balansert bilde av situasjonen. Du vil med andre ord muligens oppdage at ting ikke er så ille som du først trodde.
Når bør man oppsøke hjelp?
Hvis du føler at problemene dine går ut over hverdagen og påvirker livskvaliteten din over tid, er det viktig å søke hjelp. Et godt tips her er å sammenligne med en annen, vanlig sykdom. Dersom du blir forkjølet og hangler noen dager, pleier man vanligvis å være snill mot seg selv ved å sørge for nok hvile og andre ting som gjør deg godt. Men dersom man etter et par uker fortsatt føler seg like dårlig, går de fleste av oss til legen for å få hjelp – på samme måte er det med vår mentale helse. Dersom du opplever at det ikke føles lettere etter noen uker, bør du oppsøke hjelp.
Det er lurt å ikke vente så lenge at problemene forverres, og at det kan ta lang tid å komme seg igjen. Ved alvorlige tilstander eller krisesituasjoner, er det viktig å søke hjelp med en gang.
Kilder: Ung.no, helsenorge.no, kry.no