Mine rettigheter i møte med politiet
Hvis du havner i en situasjon der du blir stoppet av politiet, kan det for mange av oss være vanskelig å holde hodet kaldt. Hvilke rettigheter har du i en slik situasjon, og hva er du pliktig til å gjøre? Hva bør du også alltid tenke på? I denne artikkelen ser vi nærmere på nettopp dette.
Kort fortalt:
• Politiet kan stoppe og be om identifikasjon hvis de mistenker ulovlig aktivitet eller bekymrer seg for din sikkerhet.
• Politiet har rett til å ransake lommer eller veske ved mistanke om straffbare handlinger eller farlige gjenstander.
• Du kan alltid be om politiets tjenestenummer og har rett til å rådføre deg med advokat.
Politiet har lov til å stoppe deg
Politiet har rett til å stoppe deg dersom de mistenker at du har gjort noe ulovlig. Da har de også rett til å spørre deg hvem du er. Hvis du ikke svarer dem, eller om de mistenker at du ikke gir dem riktig navn, har de rett til å be om å få se legitimasjonen din.
I en slik situasjon er du pliktig til å oppgi ditt riktige navn, fødselsdato og adresse dersom politiet ønsker å vite dette. Men legg merke til at det ikke er plikt om å ha med seg legitimasjon i Norge – har du ikke en legitimasjon å vise politiet, så skal det være ok.
Politiet kan også stoppe deg dersom du er under 18 år, og de enten er bekymret for deg, eller fordi de ser at du er på et sted der det kan oppstå uroligheter.
Politiet har lov til å sjekke deg
Hvis politiet har stoppet deg, har de lov til å sjekke lommene dine eller vesken din dersom:
de mistenker at du har gjort noe straffbart
de tror du har noen farlige gjenstander
du nekter å fortelle dem hvem du er.
Det er viktig å være klar over at de også har rett til å ta fra deg farlige eller ulovlige gjenstander, samt eiendeler som de mener er kan være knyttet til en straffbar handling.
Hva må politiet opplyse om?
Politiet har også plikter i en slik situasjon. Disse er kort fortalt:
Opplyse om sitt tjenestenummer eller navn og grad.
Opplyse om hvorfor de tar kontakt med deg.
Opplyse om hva du er mistenkt for.
Hva kan politiet bestemme at du skal gjøre?
Politiet kan gi pålegg for å ivareta ro og sikkerhet, og når de gir et pålegg er du pliktig til å følge dette. Å gi et pålegg er for eksempel at politiet gir deg beskjed om å enten holde deg der du er, forlate stedet eller slutte med noe du driver med. Uansett hvor uenig du er i dette pålegget, er det lurt å følge det politiet sier. Dersom du ikke gjør det, kan det føre til at de gir deg bot eller at de tar deg med til politistasjonen.
Husk å alltid ha i bakhodet:
Dersom du blir stoppet av politiet, bør du alltid spørre dem om tjenestenummer, og skrive ned dette i tillegg til tid og sted for når og hvor du blir stoppet.
Du bør ikke snakke med politiet alene ved kontroll, eller i forbindelse med en kriminell handling. Unntaket her er naturligvis å opplyse navn, personnummer og adresse som du er pliktig til - eller dersom det kun er snakk om forebyggende arbeid eller relasjonsarbeid fra politiet sin side. Er du i tvil om hva det er - spør dem!
Du har alltid lov til, og bør helt klart rådføre deg med en advokat før du forklarer deg for politiet. Dette gjelder også selv om det er du som er offer eller pårørende i en sak. En advokat vil kunne fortelle deg hva du burde si, og hva du ikke burde uttale deg om.
Ofte stilte spørsmål om å bli stoppet av politiet:
-
Politiet kan stoppe deg dersom de har en mistanke om at du har gjort noe straffbart, eller hvis det er en situasjon hvor det kan bli uroligheter og de trenger å få oversikt.
Politiet kan også stoppe deg dersom du er under 18 år, og de er bekymret for deg.
-
Hvis du nekter å oppgi navnet ditt, kan politiet gi deg bot eller ta deg med til politistasjonen for å undersøke saken nærmere.
-
Når politiet gir et pålegg betyr det egentlig at de gir deg beskjed om å gjøre noe, som for eksempel å bli på stedet, eller dra fra et sted.
Dersom du ikke gjør det politiet ber deg om, kan du få bot eller bli tatt med til politistasjonen for å løse situasjonen.
-
Dersom du er under 15 år, kan du ikke bli arrestert i Norge.
Politiet kan likevel etterforske om du har gjort noe ulovlig, og har lov til å stoppe deg dersom de mistenker dette, eller er bekymret for deg.