Hva er frikort og kan du søke om det?
Første jobben er på plass, og du ser fram til å endelig tjene egne penger. Arbeidskontrakt er signert, og lønn avtalt. Men, hvordan blir det egentlig med skatt? Når må du ha skattekort, og når kan du bruke frikort? Dette ser vi nærmere på i denne artikkelen.
Kort fortalt:
• Dersom du regner med å tjene under 70 000 kroner i løpet av et år, kan du søke om et frikort.
• Et frikort gjør at det ikke blir trukket skatt av lønnen din.
• Hvis du ser at du kommer til å tjene mer enn 70 000 kroner dette året, må du søke om et skattekort i stedet for frikort hos Skatteetaten.
Hva er et frikort?
Alle som har inntekt, må betale en andel av inntekten sin i skatt. Men ingen regel uten unntak. I Norge er det nemlig slik at dersom du er over 13 år, kan du tjene opptil 70 000 kroner i året uten å betale skatt av det.
For å få til dette må man søke om et frikort hos Skatteetaten. Et frikort er et skattekort som forteller arbeidsgiveren din at de ikke skal trekke skatt av inntekten din.
Når du har fått frikortet ditt, vil arbeidsgiveren din automatisk hente denne informasjonen. Siden de da får beskjed om at du har frikort, vil de ikke trekke skatt fra lønnen din. Med andre ord, dersom du har en timelønn på 130 kroner, så vil du få utbetalt 130 kroner for hver time du jobber.
Kan hvem som helst få frikort?
Nesten hvem som helst kan få frikort. Det er likevel noen kriterier som må være oppfylt:
• Du må være over 13 år.
• Du må ha en jobb der du regner med å tjene mindre enn 70 000 kroner i løpet av dette året.
• Du må fylle ut og sende inn søknaden om frikort hos Skatteetaten.no
Hvor lenge varer et frikort?
Et frikort gjelder for hvert år. Det vil si, at perioden du kan tjene opptil 70 000 kroner gjelder fra og med januar, og til og med lønnen du får utbetalt i desember. Hvis du jobber i desember og får lønn for dette utbetalt i januar, vil disse pengene bli med på neste års frikort.
Grensen for hvor mye du kan tjene på frikortet ditt kan variere fra hvert år. I 2023 er den som sagt på 70 000 kroner, og det er allerede nå bestemt at dette også blir grensen for 2024.
Ofte stilte spørsmål om frikort:
-
Et frikort gjør at du ikke trenger å betale skatt av inntekten din, så lenge du tjener under 70 000 kroner i løpet av dette året.
Hvis du tjener mer enn 70 000 kroner i året, må du ha et skattekort. På skattekortet står det hvor mye av lønnen din som vil bli trukket i skatt hver måned.
-
For å bestille et frikort går du inn på Skatteetaten sin nettside. Her må du fylle ut litt informasjon om deg, og hvor mye du regner med å tjene dette året. Dersom forventet inntekt er over 70 000 kroner, søker du om et skattekort i stedet for et frikort.
Arbeidsgiveren din henter frikortet eller skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten, så du trenger ikke å vise dette til arbeidsgiver.
-
Du kan når som helst søke om skattekort, eller endre på skattekortet ditt. Det gjør ingenting at du allerede har fått frikort. Skattekortet endrer du på Skatteetatens nettside.
-
Hvis du tjener over 70 000 kroner på frikortet ditt, vil arbeidsgiveren din automatisk trekke deg for 50% skatt på det du tjener etter 70 000 kroner. Dette er en veldig høy skatteprosent – vanligvis betaler ungdom rundt 20% skatt.
Det er derfor lurt å bestille et skattekort med en gang du oppdager at du vil tjene mer enn grensen på 70 000 kroner.
-
Hvis du har flere jobber, må du dele opp frikortet på de ulike arbeidsgiverne du har. Dette kan du selv ordne på Skatteetaten sin nettside.
Det er viktig å huske på at grensen på den skattefrie inntekten gjelder for deg totalt, altså ikke for hver arbeidsgiver. Du må derfor sørge for at totalinntekten fra alle jobbene dine ikke overstiger 70 000 kroner. Hvis de gjør det, bør du heller bestille deg et skattekort i stedet for et frikort.